Äänimeditaatio - laulava rukous

su 15.4. kello 14.00 - kello 17.00

Varissuon kirkko

Harmonisen laulun kurssi.

Sopii kaikille. Ei tarvitse osata laulaa.

Tule lepäämään äänessä – ei ole pakko laulaa.

 

Mitä on harmoninen ääni?

Ihmisääni, äänen värähtely, on ensimmäinen aistimme. Ääni on yhteytemme syvimpään tajuntaamme. Äänellä voimme koskettaa sisimpäämme, se on yhteys mielen ja kehon välillä.

Ihmisääni on myös ensimmäinen tapamme kommunikoida ennen kuin sanat kehittyivät ihmiskunnassa tai ennen kuin ne kehittyvät ihmislapsella. Ääni on kiinteämmin yhteydessä tunteisiin kuin sanat. Harmoninen ääni on energian tuottamaa värähtelyä tilassa, joten se on ihmiskehon akustiikan tulos. Keskiaikaisten kirkkojen arkkitehtuuri on suunniteltu akustisesti vahvistamaan harmonista ihmisääntä.

Harmoninen laulu on ihmisen luonnollinen laulutapa, jonka asteikko perustuu ihmisäänessä kuuluville harmonisille yläsävelille. Ihmisääni ei ole tasavireinen kuten esimerkiksi piano, mutta pianossakin on yksi puhdas harmoninen intervalli, oktaavi. Alkuperäiskulttuurit laulavat pääsääntöisesti harmonisesti, vaikka perinteet eroavat esimerkiksi Euroopan keskiaikaisesta Pyhän laulun perinteestä.

Harmoninen laulu ei ole vaikeaa, vaan luonnollista, eikä se vaadi minkäänlaisia musiikkiopintoja. Harmonisen laulun harjoituksiin voi vasta-alkaja yleensä tulla milloin vain. Harmoninen laulu vaatii läsnä olevaa keskittymistä, joten se on meditatiivista luonteeltaan.

Harmonisen laulun kurssilla opimme kuuntelemaan luonnollisen ihmisäänen harmonisia yläsäveliä ja niiden resonanssia, värähtelyä, ihmiskehossa. Äänen kuuntelu ja äänen liike kehossa on perusta äänimeditaatiolle, ääniterapialle, synnytyslaululle, harmoniselle kirkkolaululle tai mille tahansa harmoniselle laululle, vaikkapa kurkkulaululle.

 

Kurssin ohjelma

 

Kehon valmistaminen viritykseen

Harmoninen virittäytyminen

Virityksen aakkoset

Halleluja, pieni meditaatio

 

Yläsävelten kuulemisen harjoitukset

Kehon kautta kuuntelemisen harjoitukset

Yläsävelten muodostaminen tarkoituksellisesti

Hosanna, pieni laulu

tauko

Äänen ja äänen merkityksen yhteys laulun sanomaan

moodit – äänelliset mielentilat

Kyrie eleison, rukousmylly

Laulu

Hiljentyminen meditaatioon

 

Äänimeditaatioon ohjaa Minna Leka, 040-7697591


Järjestäjä

Katariinanseurakunta