Gabriel Fauré: Requiem

su 26.11. kello 18.00 - kello 19.00

Gabriel Fauré: Requiem Turun tuomiokirkko

Gabriel Fauren rakastettu Requiem tuo lohtua marraskuun pimeyteen. Solisteina loistavat Esa Ruuttunen, baritoni ja 12-vuotias Pietari Mikkola, sopraano. Liput tuomiokirkosta tai Lippu.fi.stä 20/15 euroa (+Lippu.fi toimitusmaksu)

Gabriel Urbain Fauré (1845 -1924) oli ranskalainen romantiikan aikakauden säveltäjä, jonka poikkeukselliset musiikilliset lahjat huomattiin jo lapsena. Gabriel lähetettiinkin jo 9-vuotiaana musiikkikouluun Pariisiin, jossa hän valmentautui urkurin ja kuoronjohtajan ammattiin. Lähimpänä sydäntä hänellä oli kuitenkin säveltäminen, jolla hän tuli kuuluisaksi keski-iässä. Faurén myöhempää elämää leimasi sama vaiva joka kehittyi myös Beethovenille, nimittäin kuurous. Requiem kuuluu niin Gabriel Faurén kuin Wolgang Amadeus Mozartinkin rakastetuimpiin teoksiin.

 
Vaikka Gabriel oli menettänyt isänsä vain kaksi vuotta ennen Requiemin kirjoittamista, hän itse on luonnehtinut säveltäneensä teoksen "huvin vuoksi" ja ladanneensa siihen kaikki ne ihanat ainekset, joista hänen mukaansa voi syntyä taivaallista musiikkia. Siinä missä Mozartin Requiem johdattelee kuulijan synkistä synkimpään syöveriin ja tulen lieskoihin, Gabriel Faurén sielunmessu raottaa porttia taivaan paratiisiin - onhan viimeinen osa nimeltäänkin "In paradisum"(Paratiisissa).
 
Teoksen valmistuminen vei säveltäjältä varsin kauan ja ensimmäinen versio esitettiin arkkitehti Joseph Lesoufachén hautajaisissa 16. tammikuuta 1888 Pariisin La Madeleinen (Magdalan Maria) kirkossa. Lopullinen versio esitettiin yleisölle Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä 12. kesäkuuta 1900 Trocadéron palatsin aukiolla Pariisissa. Tämän esityksen johti kapellimestari Claude-Paul Taffanel (1844 – 1908). Tuolloin orkesterissa soitti peräti 250 soittajaa – olihan sentään kyse maaimannäyttelystä.
 
Turun tuomiokirkossa kuultava esitys toteutetaan kahdella kuorolla, uruilla ja patarummuilla. Faurén Requiem tarjoaa kuulijalleen lohtua ja sulaa hellää hyvyyttä. Korvia hivelevän "Pie Jesu" -soolon Faure kirjoitti alun perin poikasopraanolle, mutta usein se poikasopraanopulassa korvataan naisäänellä. Käsillä olevan konsertin sopraanosoolon tulkitsee tänään 12-vuotias Pietari Mikkola, solistiparinaan kaikkien rakastama baritoni Esa Ruuttunen. Urkuja soittaa Markku Hietaharju ja musiikin johtaa Anu Åberg.
 
 

http://www.lippu.fi/Lippuja.html?affiliate=ADV&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&erid=2011487&includeOnlybookable=false&xtmc=gabriel_faure&xtnp=1&xtcr=1


Katso myös

ti 24.7. klo 20.00 -21.00

Turun tuomiokirkko

Tuomiokirkon iltamusiikki

Urkumusiikkia kesäiltaan
la 28.7. klo 19.00 -20.00

Naantalin kirkko

Turun Urkujuhlien konsertti

J.S. Bachin kuolinpäivän konsertti Naantalin kirkossa. Esiintyjänä Bachin työn jatkaja, Leipzigin tuomiokirkon urkuri Ullrich Böhme
su 29.7. klo 17.00 -18.00

Turun tuomiokirkko

Turun Urkujuhlien konsertti

Turun Urkujuhlien konsertti Tarkk´ampujan kappelissa Tuomiokirkossa. Esiintyjinä Johanna Lönnfors, mezzosopraano; Pilvi Listo cembalo ja urut sekä Juhani Listo, trumpetti