Léopold Survagen taide ja elämä Martin seurakuntatalolla

ma 6.11. kello 18.00 - kello 19.00

Léopold Survagen taide ja elämä Martin seurakuntatalolla Martin seurakuntatalo

Turun saksalainen seurakunta juhlistaa 90-vuotista taivaltaan Martin seurakuntatalolla ranskalaisen taidemaalari Léopold Survagen (1879–1968) jalanjäljissä tämän ”Ristiinnaulittu”-maalauksen äärellä. Kuuluisa taideaarre on koristanut kaikessa hiljaisuudessa Turun Martinseurakunnan seurakuntasalia jo yli 30 vuotta.

Miten ranskalainen Survage sitten liittyy Turkuun ja saksalaiseen seurakuntaan? Taitelija sai syntymässään vuonna 1879 nimen Leopold Stürzwage, mutta syntymäpaikka jakaa mielipiteitä ainakin Wikipedian mukaan; se on joko Lappeenranta tai Moskova. Joka tapauksessa suomalais-saksalais-tanskalaiset juuret ovat varmistettuja. Tanskalaiset juuret hän peri äidiltään. Vasta vuosi 1908 vei hänet Pariisiin ja Seinen seudun kuuluisimpien taiteilijoiden huomaan Montparnasselle. Muun muassa Amedeo Modiglianista tuli Lépoldille niin hyvä ystävä, että tämä maalasi Survagen muotokuvan. Teos on nykyään esillä Helsingin Ateneumissa.

Ranskan kansalaisuuden Survage sai vuonna 1927 ja elämänsä aikana hänelle myönnettiin Ranskan Ansioritarikunnan upseerin arvo. Survagen suku jäi kuitenkin Suomeen. Suku kuului tsaarinajoista lähtien tunnettujen pianon rakentajien ja pianistien joukkoon. Heidän jälkiään löytyy esimerkiksi Lappeenrannasta, Viipurista ja myös Turusta. Léopold Survagen veli Eugen Survage asui Viipurissa. Eugen antoi Léopoldille toimeksiannon maalauksesta, jonka tulisi kuvata ristiinnaulittua Jeesusta.

Työ tilattiin alun perin Viipurin Saksalaiselle Seurakunnalle, mutta sinne se ei kuitenkaan koskaan päätynyt, sillä teoksen valmistuttua Eugen Survage oli ehtinyt muuttaa Turkuun. Maalaus koristi vuosikausia Turun tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappelin alttaria. Myöhemmin ”Ristiinnaulittu” siirtyi koristamaan Martin seurakuntatalon seurakuntasalia. Eiköhän tässä ole jo tarpeeksi syytä lähteä mielenkiintoiselle etsintämatkalle Stürzwagen suvun jäljissä Turku – Viipuri akselille?

Martinseurakunnan seurakuntasalissa Saksalaisen Seurakunnan järjestämässä seurakuntaillassa tuodaan esille ainakin osa Stürzwagen suvun historiaan haudatuista jäljistä kuuluisan öljymaalauksen äärellä. Tilaisuus alkaa kello 18.00 ja se on saksankielinen, mutta siihen voi osallistua myös suomeksi.

Leopold Survagen taide ja elämä – Turun saksalaisen seurakunnan järjestämä ilta maanantaina 6.11. klo 18 Turun Martinseurakunnan seurakuntatalolla.


(Martinseurakunnan viestintä 19.10.2017/HK)


Järjestäjä

Martinseurakunta

Katso myös

to 27.9. klo 14.00 -15.30

Martin seurakuntatalo

Liikunnallinen Sopiva-ryhmä Martin seurakuntatalolla torstaisin

Tule mukaan sellaisena kuin olet - sopii kaikille!
to 4.10. klo 14.00 -15.30

Martin seurakuntatalo

Liikunnallinen Sopiva-ryhmä Martin seurakuntatalolla torstaisin

Tule mukaan sellaisena kuin olet - sopii kaikille!
to 11.10. klo 14.00 -15.30

Martin seurakuntatalo

Liikunnallinen Sopiva-ryhmä Martin seurakuntatalolla torstaisin

Tule mukaan sellaisena kuin olet - sopii kaikille!