Kirkkokonsertti - Renessanssiajan musiikkia

la 28.10. kello 18.00 - kello 19.00

Kirkkokonsertti - Renessanssiajan musiikkia Piikkiön kirkko

Tykkäätkö hienosta laulumusiikista? No tulepas sitten sitä kuuntelemaan.

Renessanssi on vokaalimusiikin ehdoton kulta-aika musiikkimme historiassa. Jokaisessa hieman isommassa kirkossa ja hovissa viljeltiin moniäänistä laulua ja Euroopan arkistot ovat pullollaan lukemattomien säveltäjien loisteliaita teoksia.

Kenties kuuluisin renessanssisäveltäjä oli Giovanni Pierluigi da Palestrina, jonka sävellystyyli kohotettiin vuosisadoiksi eteenpäin ihanteelliseksi moniäänisen musiikin mittapuuksi. Palestrina sävelsi muun muassa reilusti yli sata messua toimiessaan Rooman keskeisissä kirkoissa, mukaanlukien Sixtuksen kappelissa paavin kapellimestarina. Missa Lauda Sion perustuu rakenteellisesti Palestrinan omaan motettiin, joka vuorostaan on moniäänisesti käsitelty versio 1200-luvun gregoriaanisesta sekvenssistä. Näitä kaikkia kuullaankin konsertissa.
 
Palestrina eli myös aikana jolloin luterilainen reformaatio sai vankan jalansijan pohjoisemmassa Euroopassa. Näin reformaatio 500 -juhlavuonna onkin mielenkiintoista asetella näitä kahta perinnettä rinnakkain ja nähdä, miten vaikutteita otettiin perinteisen katolilaisen polyfonian maailmasta, kun uutta protestanttista musiikkiaarteistoa piti luoda tyhjästä.  Ajan myötä sitten kehittyi oma tyyli, joka oli ilmeeltään lähempänä luterilaista virttä, reformoidun jumalanpalveluksen peruskiveä. Rakenteesta tuli selkeämpi, homofonisempi, ja säkeitä oli monta. Urkujen puuttuessa näitä voitiin myös käyttää seurakuntalaulun säestyksenä.
 
- Mats Lillhannus
 


Järjestäjä

Piikkiön seurakunta

Katso myös

ke 28.2. klo 13.00 -14.00

Martin seurakuntatalo

Kanttorin kahvila laulattaa taas Martissa

Tule rohkeasti mukaan laulamaan
ke 28.2. klo 16.00 -16.45

Henrikinkirkko

Henrikin lapsikuoro, Satakieli

Lapsikuorossa lauletaan pääosin hengellisiä lauluja, joita esitetään seurakunnan eri tilaisuuksissa.
ke 28.2. klo 18.00

Katariinan pappila

Pyhän Katariinan kuoro, harjoitukset

Pyhän Katariinan kuoro harjoittelee keskiviikkoisin.