Ystävyysseurakuntaseminaari

la 20.5. kello 09.00 - kello 12.00

Mikaelin seurakuntakoti

Ystävyysseurakuntatoiminta on kirkossamme vahvaa ja arvokasta. Sadat suomalaiset seurakunnat ovat osallistuneet erityisesti Viron, Inkerin ja Unkarin luterilaisten kirkkojen seurakuntien hengelliseen ja aineelliseen jälleenrakentamiseen kommunistisen ajan jälkeen. Samalla ne ovat itse rakentuneet yhteydestä ystävyysseurakuntiinsa.

30 vuotta sitten puhaltaneet muutoksen tuulet johtivat muurien murtumiseen ja rajojen aukenemiseen. Tämä loi edellytykset ystävyysseurakuntatoiminnan kasvulle. Viime aikoina muutoksen tuulet ovat kääntyneet toiseen suuntaan. Millaisen uuden merkityksen tämä antaa seurakuntien väliselle yhteydelle?

Muutoksen tuulet – mistä tunnet sä ystävän? -ystävyysseurakuntaseminaarissa keskustellaan sisarkirkoissamme ja niiden toimintaympäristöissä tapahtuneista muutoksista ja kysytään, mikä tekee ystävyysseurakuntatoiminnasta ajankohtaista ja tärkeää. Onko se edelleen toimiva muoto myös uusille kansainvälisille avauksille seurakunnissa?

Millaista muutosta eri ystävyysseurakuntamaissa on tapahtunut? Millaisiksi sisarkirkkomme ovat kasvaneet ja itsenäistyneet? Vaikuttavatko muutokset paikallisiin seurakuntiin ja sitä kautta ystävyysseurakuntatoimintaan? Miten toiminta on kehittynyt vähemmän perinteisissä ystävyysseurakuntamaissa? Muutosten ja mahdollisuuksien tiedostaminen auttaa asettamaan tavoitteita mielekkäälle toiminnalle.

Miksi ystävyysseurakuntatoiminta on edelleen tärkeää, mikä siinä on keskeistä? Seminaarin lopuksi suunnitellaan yhdessä tulevaa ja keskustellaan, millaista tukea seurakunnat toivoisivat toiminnalleen – esimerkiksi neuvottelupäivien yhteydessä?

Mukana keskustelemassa ovat Klára Balicza ja Csaba Baranyai Unkarin, Kaido Soom Viron ja Kristiina ja Jukka Paananen Inkerin ev.-lut. kirkosta sekä Dick Lewis Englannin anglikaanisesta kirkosta.

Järj. Kirkon ulkoasiain osasto

Kirkkopaivat.fi


Järjestäjä

Kaikki seurakunnat