Urkukonsertti

su 13.11. kello 14.00 - kello 15.00

Urkukonsertti Mikaelinkirkko

Marko Koskinen soittaa Max Regerin musiikkia. Vapaa pääsy.

Äärimmäistä musiikkia äärimmäisille uruille

Saksalainen Max Reger oli elinaikanaan tunnettu ja tunnustettu säveltäjä, myöhäisromantiikan ylitsepursuavan ja äärirajoista toiseen menevän tyylin huipentaja. Hän kirjoitti liki kaikkia musiikin lajeja; orkesterimusiikkia, kuoro- ja laulumusiikkia, kamarimusiikkia, pianomusiikkia, mutta erityisen paljon urkumusiikkia. Tuolle ajalle hieman poikkeuksellisesti Reger näki urkujen monet mahdollisuudet konserttisoittimena ja sävelsi määrällisesti esikuvansa J. S. Bachin jälkeen musiikinhistorian laajimman urkutuotannon.

Max Regerin urkumusiikille tyypillistä on urkujen kaikkien keinovarojen käyttö: dynamiikka liukuu lähes jatkuvasti hiljaisimmista sävyistä täysien urkujen pauhuun; tempot kiihtyvät ja hidastuvat musiikin sisällön mukaan; soinnunkäyttö on rohkeata kulkien sävellajista toiseen; massiiviset soinnut vaativat välillä kaikkia sormia ja jalkoja tai sitten esitysohjeena on vivacissimo assai: ”soita niin nopeasti kuin pystyt”.

Regerin musiikki tarvitsee suuria urkuja, sillä esimerkiksi Regerin monumentaalinen, puolituntinen Introduktion, Passacaglia ja fuuga e-molli Op. 127 on sävelletty tilaustyönä Breslaun Jahrhunderthallen 200-äänikertaisten urkujen vihkiäisiin. Suomessa sopivimpia Reger-soittimia ovat varsinkin muutamat vanhat, suuret romanttistyyliset urkumme kuten Lapuan ja Tampereen tuomiokirkkojen urut, mutta 1960-luvulta 1980-luvulle rakennetut urut sopivat usein huonosti Regerin esittämiseen, mikä onkin osasyynä siihen, ettei hänen musiikkiaan usein esitetä – musiikin teknisen vaikeuden lisäksi.

Max Reger oli vuonna 1915 muuttanut rauhallisempaan Jenan kaupunkiin vapaaksi säveltäjäksi. Sieltä käsin hän hoiti vielä sävellyksen professorin virkaansa Leipzigin konservatoriossa. Toukokuussa 1916 hän oli pitänyt viikoittaiset tuntinsa Leipzigissa, viettänyt illan ystävänsä ja monien urkuteostensa kantaesittäjän, Tuomaskirkon urkuri Karl Strauben kanssa ja tapansa mukaan mennyt yöpymään Hotel Hentscheliin, missä hän 11. toukokuuta aamuyöllä kuoli sydänkohtaukseen. Työnarkomaani ja vaikean alkoholismin kanssa taistellut Reger oli kuollessaan vain 43-vuotias.

Urkuri Marko Koskinen soittaa pelkästään Max Regerin musiikista koostuvan ohjelmiston lempisäveltäjänsä muistoksi Turun Mikaelinkirkossa sunnuntaina 13.11. klo 14. Regerin urkumusiikilla on ollut keskeinen merkitys siinä, että Marko Koskisesta tuli urkuri, ja Mikaelinkirkon urut sopivat hyvin Regerin musiikillisen kielen ilmaisemiseen.


Järjestäjä

Mikaelinseurakunta

Ota yhteyttä

Marko Hakanpää
johtava kanttori
Mikaelinseurakunta