W. A. Mozart. Requiem

la 5.11. kello 15.00 - kello 16.00

W. A. Mozart. Requiem Turun tuomiokirkko

W. A. Mozart: Requiem

W. A. Mozart: Requiem


Syksyllä 1791 säveltäjänero Wolfgang Amadeus Mozartin ovelle kolkutti tuntematon ja salaperäiseksi luonnehdittu herra, joka ei paljastanut henkilöllisyyttään. Hän halusi tilata säveltäjältä Requiemin, sielunmessun, kunhan Mozart ei kysyisi kenelle se sävelletään tai kuka tilaa teoksen. Palkkio olisi ruhtinaallinen, ja peliveloissa oleva, yltiöpäisesti elellyt sairasteleva säveltäjä otti tilauksen vaimonsa neuvosta vastaan.

Mozart alkoi pian oudoksuen uumoilla säveltävänsä omaa sielunmessuaan ja sävellystyö kävi raskaaksi. Salaperäinen vieras kävi uudemman kerran kysymässä sävellystyön edistymistä ja vaikka kalpea Mozart yritti ahkeroida, teos jäi häneltä kesken, perimätiedon mukaan Lacrimosa-osan kahdeksannesta tahdista. Nykytutkimusten mukaan 35-vuotiaan Mozartin kuolinsyy saattaa olla nykyään helposti hoidettavissa oleva streptokokki-infektio, joskin lukuisia syitä myrkyttämisestä alkaen on pohdittu. Säveltäjä haudattiin vaatimattomin menoin - edes vaimo ei ollut paikalla - , mutta joitain päiviä hänen kuolemansa jälkeen Mozartin oppilaiden viimeistelemä Requiem esitettiin erään kreivin nimissä tämän vaimon sielunmessuna ja Mozartin vaimo Constanze sai rahat teoksesta, mikä tuli enemmän kuin tarpeeseen ja velkojen maksuun.

Poikkeuksellisella ja hienostuneella neroudella sävelletty Requiem lienee Mozartin sekä tunnetuin että rakastetuin teos ja sävellykseen liittyvä tarina on kiehtonut aina kuulijan mieltä.

Tuomiokirkossa kuultava Mozartin Requiem esitetään perinteisesti kuoron, solistin ja orkesterin voimin, mille kokoonpanolle teos on alunperin kirjoitettukin.

Konsertissa sytytämme kynttilän kaikille niille edesmenneille, joita pyhäinpäivänä haluamme muistaa.

 

Solistit:

Kaisa Takkula, sopraano

Essi Luttinen, mezzosopraano

Heikki Rainio, tenori

Erkki Rajamäki, basso

 

Turun tuomiokirkon oratoriokuoro

Turku Cathedral Youth Choir

Turku Cathedral Ensemble

Konserttimestari Juha-Pekka Vikman

Anu Åberg, musiikinjohto

 

Liput 25/20/12 joko Lippu.fi (+ toimitusmaksu) - ilman toimitusmaksuja tuomiokirkon info-pisteestä koska tahansa kirkon aukioloaikoina iltakuuteen saakka. Konserttipäivänä viimeiset liput myydään tuntia ennen ovelta. Varmista lippusi ajoissa!


Ota yhteyttä

Anu Åberg
kanttori
Tuomiokirkkoseurakunta
 

Katso myös

ke 23.8. klo 14.00 -14.20

Turun tuomiokirkko

Tuomiokirkon kesämusiikki

Kesämusiikissa esiintyy sellisti Jukka Perksalo. Tilaisuuden kesto on n. 20 min. Konsertin jälkeen on mahdollista osallistua tuomiokirkon opastuskierrokseen.
ke 30.8. klo 14.00 -14.20

Turun tuomiokirkko

Tuomiokirkon kesämusiikki

Kesämusiikissa esiintyy sellisti Sakari Kivinen. Tilaisuuden kesto on n. 20 min. Konsertin jälkeen on mahdollista osallistua tuomiokirkon opastuskierrokseen.
to 7.9. klo 15.00 -16.00

Varissuon kirkko

Laulun iltapäivä

Yhteislauluhetki kaikille laulamisesta innostuneille. Tule piristymään, voimaantumaan ja ilahtumaan yhteisen laulun voimasta.