Luento: Kirjoja ja kirjanosia 1600- ja 1700-lukujen haudoista​

ma 25.4. kello 17.00 - kello 18.30

Turun tuomiokirkko

Dosentti Janne Harjula. Luennon jälkeen mahdollisuus keskusteluun.

Tarkastelen esitelmässäni suomalaisten kirkkojen lattianalaisten maakerrosten tutkimuksissa löydettyjä kirjoja ja niiden osia. Valtaosa löydöistä on kirjansolkia, jotka voi ajoittaa 1600-luvun loppupuolelta 1800-luvulle. Suurin osa lienee peräisin kirkonkävijöiden henkilökohtaisista virsikirjoista, osa ehkä myös papiston käyttämistä teoksista kuten raamatuista. Esitelmässäni pohdin syitä siihen, miksi kirjat tai niiden osat ovat joutuneet kirkon lattian alle. Osa soljista ja muista kirjojen osista saattaa olla jäänteitä kirkon alle haudattujen vainajien mukaan annetuista kirjoista. Tapa tunnetaan pohjoismaisesta kansanperinteestä. On ajateltu, että joskus myös pelkästään kirjan osan – esimerkiksi soljen tai virsikirjan yksittäisen lehden – laittaminen vainajan mukaan olisi korvannut koko kirjan. Valtaosaa kirjanosista ei ole kuitenkaan voitu yhdistää hautauksiin. Koska erityisesti irrallaan löydettyjä solkia on runsaasti, on esitetty ajatus, että niitä on hukkaamisen lisäksi voitu tarkoituksellisesti tiputella tai työntää kirkon lattian lautojen välistä jonkinlaisina uhreina. Kirkkokaivausten kirjalöydöt muodostavat kokonaisuuden, joka valaisee yhtä Suomen kirjallisen kulttuurin osa-aluetta, kirjojen käyttöä uskonnon, uskomusten ja rituaalien välikappaleina uuden ajan alkupuolelta aina 1800-luvulle saakka.

Luento on osa tämän kevään Turun Yliopiston TUCEMESin avointa luentosarjaa, Studia Generaliaa.

Tämän jälkeen on vielä yksi kerta jäljellä 23.5 Professori Liisa Steinby: Jahve ja heprealaiset runoilijat. Lutherista Herderin valistusajan Raamatuntulkintaan


Järjestäjä

Tuomiokirkkoseurakunta

Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies, Turun yliopisto

Katso myös

ti 5.9. klo 14.00

Seurakuntien toimitalo

Nuorekkaiden eläkeläisten Tiistaitreffit

Nuorekkaiden eläkeläisten Tiistaitreffit, Juhlasalissa, Eerikinkatu 3, 2 krs. Luentomuotoisen esityksen jälkeen juttukahvit (2€). Tervetuloa!
su 24.9. klo 18.00 -19.30

Seurakuntien toimitalo

Nojatuolimatka Suomi 100 vuotta - Ruotsin ja Autonomian aikaa unohtamatta

Aiheesta kertoo tällä kertaa Mikko Salminen.
ti 26.9. klo 14.00

Seurakuntien toimitalo

Nuorekkaiden eläkeläisten Tiistaitreffit

Nuorekkaiden eläkeläisten Tiistaitreffit, Juhlasalissa, Eerikinkatu 3, 2 krs. Luentomuotoisen esityksen jälkeen juttukahvit (2€). Tervetuloa!