Mukaan yhteiseen kastepäivään?

Vauvaperheiden arki on toisinaan niin uuvuttavaa ja työntäyteistä, että lapsen kastaminen ja erityisesti kastejuhlan järjestäminen tuntuu ylivoimaiselta.

Vastauksena tähän Henrikinseurakunta, Tuomiokirkkoseurakunta ja Turun ruotsalainen seurakunta ovat järjestäneet kaikille avoimia kastepäiviä, jossa papit ja kanttorit ovat kirkossa valmiina, ja kastekahvitkin katetaan kirkon tiloihin.

Yhteinen kastehetki sujuu perinteiseen tapaan virsineen ja rukouksineen. Itse kaste on kuitenkin jokaisen lapsen oma, ainutkertainen hetki. Toimituksen aikana pieni vauva on vanhempiensa tai kumminsa sylissä, isompi lapsi voi istua tai seistä kastemaljan äärellä. Vauvoja varten kirkossa on kastemekkoja, isommille lapsille voi pukea vaikkapa jotain valkoista ylle.

Kastettavaksi voidaan tuoda lapsi, jonka vanhemmista ainakin toinen kuuluu kirkkoon. Yli 12-vuotiaat lapset voivat vanhempiensa suostumuksella liittyä kirkkoon, vaikkeivät vanhemmat olisikaan kirkon jäseniä. Yli 15-vuotiailta kastettavilta edellytetään rippikoulun käymistä.

Pääsääntöisesti kastettavalla tulee olla kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Kummiuteen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa kannattaa kääntyä papin puoleen.