Junasukkia kastevauvoille Katariinassa ja Henrikissä

Vuonna 2016 sata vuotta täyttävät Katariinan Martat juhlivat merkkivuottaan neulomalla villasukat kaikille Katariinanseurakunnassa vuosina 2015-2016 kastettaville pienokaisille. Kastepapit tuovat varpaanlämmittimet tuoreelle seurakuntalaiselle. Vuosittain heitä on Katariinanseurakunnassa puolentoista sataa.

Pienen lapsen jalkaan istuvan sukan - ns. junasukan - tarina on koskettava:

"Talvisodan aikana erään äidin ja pienen vauvan junamatka Vaasaan katkesi, koska rata oli poikki pommitusten takia. Eläkkeellä oleva käsityön opettaja sääli ilman tossuja matkustavaa pienokaista. Hän alkoi purkaa omaa villatakkiaan ja neuloi sen langasta pienet sukat radan korjaustöiden aikana. Näitä junasukkia olemme yhdessä neuloneet", kertoo Katariinan Marttojen puheenjohtaja Mervi Koho.

 
 

Vauvasukkapaja kilkuttaa Henrikissä

Junasukkia kudotaan myös Henrikinseurakunnan vapaaehtoisten Vauvasukkapajassa, jossa on kilkutettu kutimia jo vuodesta 2014. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa katsastamaan työn tuloksia ja kutomaan yhdessä. Sukkia tarvitaan paljon, sillä myös Henrikissä kasteperheitä on paljon: keskimäärin 130 vuodessa.

Junasukkien ohje löytyy muun muassa Taito Etelä-Pohjanmaa ry:n verkkosivuilta. Sukkiin tarvitaan kerä lankaa ja kudinpuikot kokoa 2 ja puoli.