Alttaritaulu

 

Paattisten kirkon nykyisen alttaritaulun aiheena on Jeesus rukoilee Getsemanessa. Alttaritaulu on Vihtori Ylisen vuonna 1920 tekemä kopio taiteilija L. v. Hoffmanin suositusta teoksesta.

1600-luvulta alkaen alttaritaulut olivat monesta taulusta muodostettuja rakennelmia. Tavallisesti alttarilaitoksen taulujen aiheina oli Herran pyhä ehtoollinen, Ristiinnaulitseminen ja Ylösnousemus.

Valistuksen aikakauden myötä 1700-luvun lopussa alttaritaulut yksinkertaistuivat ja alttariseinän koristeeksi saattoi riittää esim. pelkkä risti ja käärinliina.

Vasta 1800-luvun lopussa alttaritaulujen aihepiiri laajeni ja aiheiksi kelpuutettiin muita kuin ehtoollissakramenttiin liittyviä aiheita. Uusia aiheita olivat mm. Sallikaa lasten tulla minun tyköni, Vuorisaarna, Pietarin kalansaalis ja Jeesus ja syntinen nainen.

Paattisten seurakuntasalissa on aikoinaan Paattisten kirkossa ollut, 1700-luvulta peräisin oleva alttaritaulun osa Ehtoollisen asettaminen, jonka on maalannut Lars Myra.

Sakariston seinällä on Ylösnousemusaiheinen alttaritaulu, jonka kirkon lukkari maalasi vuonna 1732.

Maarian pappilassa on esillä Viimeistä tuomiota esittävä maalaus, joka on peräisin Paattisten vanhasta kirkosta 1700-luvulta. Taulu ei liene koskaan ollut alttarimaalauksena.