Mikael-teatteri -
kirkkonäytelmiä jo yli 20 vuotta

Oletko kiinnostunut näyttelemisestä? Tule mukaan harrastelijateatteriin tekemään kirkkonäytelmiä. Mikael-teatteri ei vaadi näyttelijäkokemusta, mutta intoa ja kiinnostusta sitäkin enemmän. Allaoleva kuva on Lutherin pöytävierana - näytelmästä, joka esitetään Kirkkopäivillä toukokuussa 2017.

Kuva: Harri Punsch

Ristin äänet - pääsiäisnäytelmä

Turun tuomiokirkossa:
ma 10.4. klo 18 ja 20, ti 11.4. klo 18 ja 20
Turun Mikaelinkirkossa:
pe 14.4. klo 17 ja 19, la 15.4. klo 17, su 16.4. klo 17 ja 19
 

Tämän vuotinen Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä kumpuaa reformaation ajasta. Ristin kulkueet olivat silloin hyvin yleisiä, kuten edelleenkin katolilaisissa maissa. Niissä seurataan ristiä kantavaa Jeesusta asemalta toiselle, kunnes saavutaan Golgatalle.

Tuomiokirkossa ja Mikaelinkirkossa esitettävässä näytelmässä pysytään paikoillaan, mutta reagoidaan Jeesuksen sanoihin ristiltä. Nämä lauseet ja äänet saavat hyvin erilaisen reaktion ylipappien, Jeesuksen lähipiirin ja välimaastoon kuuluvien keskuudessa.

Ristin äänet luovat voimakkaan jännitteen ristin juurella olevien välille, mukaan lukien roomalaiset sotilaat, jotka tekevät työtään, toki kauheaa sellaista. Valtaosa noin tunnin kestävässä näytelmässä ollaan sanan varsinaisessa mielessä kuulomatkan päässä ristiltä kuuluvista äänistä.

Lopulta ristin äänet vaikenevat, mutta surun ja tuskan tunteet jäävät äiti-Marian, Magdalan Marian, Johanneksen ja muiden läheisten ääniksi heidän sisimpäänsä. Toisille kaikki oli ohi, toisille raskas taival jatkuu. Keskiaikaisen perinteen mukaan itse ylösnousemuskohtaus on aika lyhyt. Siinä on toki kaikki olennainen tiiviissä paketissa. Noita ääniä eivät sitten enää ylipapit ja välimaastossa olleet kansalaiset kuulleet, mutta niistä kristillinen kirkko alkoi kertoa.

Näytelmän musiikki tiivistyy Maaret Perälän tuskaa kuvaavaan lauluun sekä Marko Hakanpään ja Markku Hietaharjun urkuosuuksiin. Näytelmän on käsikirjoittanut asessori Sari Lehti ja Ismo Seivästö ja ohjauksesta vastaa Ilmari Kuivala. Puvustus on Iris Linkorannan ja Tellervo Rostin käsialaa sekä tekniikassa on Jarno Kuivala. Esityksiin on vapaa pääsy.

Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä 2017
Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä 2017 "Ristin äänet"

Ota yhteyttä

Ismo Seivästö
kappalainen, rovasti
Mikaelinseurakunta