Seurakuntavaalit 2018

Seurakuntavaalit käydään marraskuussa 2018. Vaaleissa valitaan kirkon uudet luottamushenkilöt vuosiksi 2019–2022. Vaalien tunnuksena on "Minun kirkkoni".


 

Kahden lipun vaalit

Turun ja Kaarinan seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän. Tästä syystä turkulaiset ja kaarinalaiset äänestävät kaksissa vaaleissa. Seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet

  1. Yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa seurakuntayhtymää. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää seurakuntayhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja suurimmista avustuksista. Kirkkovaltuusto jakaa seurakuntatyöhön käytettävät varat seurakuntien kesken. Kirkkovaltuuston äänestyslippu on valkoinen.
  2. Kunkin seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimintaa. Kukin seurakuntaneuvosto päättää oman seurakuntansa toiminnasta ja valitsee seurakunnan työntekijät. Lapsityö, nuorisotyö, vanhustyö ja diakoniatyö painotuksineen kuuluvat seurakuntaneuvostojen toimialaan. Seurakuntaneuvoston äänestyslippu on oranssi.

Molempia vaaleja varten on omat ehdokaslistat. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

 

Äänestäminen seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Vaalipäivä tulevissa vaaleissa on 18.11.2018 ja ennakkoäänestysaika on 6.–10.11.2018.

Kuka saa äänestää?

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Jos et vielä kuulu kirkkoon, mutta haluat äänestää seurakuntavaaleissa, muista liittyä kirkkoon ajoissa. Saat äänestysoikeuden seurakunnassasi, kun kirkkoon liittymisesi on rekisteröity 15.8.2018 mennessä. Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti ja tietoturvallisesti. Kirjautumalla palveluun pankkitunnuksilla valtaosa tarvittavista tiedoista saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.

» Lisätietoa kirkkoon liittymisestä

Ketä voin äänestää?

Vaaleissa voit äänestää oman kotiseurakuntasi, Maarian seurakunnan ehdokkaita. Turussa ja Kaarinassa vaaleilla valitaan jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Osa ehdokkaista on ehdolla molempiin, osa vain jompaan kumpaan. Äänestyspaikalla äänestäjille jaetaan kaksi äänestyslippua. Valkoisella äänestyslipulla äänestetään ehdokasta kirkkovaltuustoon, oranssilla lipulla ehdokasta oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Ehdokkaat päivitetään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaalisivuille ehdokasasettelun päätyttyä syksyllä 2018.

» Lue lisää kahden lipun vaaleista
» Tarkista kotiseurakuntasi

Missä voin äänestää?

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 6.–10.11.2018. Ennakkoäänestyspaikkoja tulee eri puolille Turkua ja Kaarinaa, muun muassa oppilaitoksiin ja marketteihin.

Vaalipäivänä 18.11.2018 äänestäminen tapahtuu oman kotiseurakuntasi äänestyspaikassa klo 11–20.

Tarkista äänestyspaikat ja niiden aukioloajat ennen äänestämään lähtemistä ja muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sivuille syksyllä 2018.

Maarian vaalit