Kolme kirjettä Laestadiukselle -kirkko-ooppera, konserttiversio

Su 11.2.2018 klo 19 Turun tuomiokirkossa

Katedraali soi -viikolla esitetään teoksen konserttiversio.

Sävellys Jyrki Linjama
Libretto Jyrki Linjama ja Michael Baran
Baritoni Esa Ruuttunen
Mezzosopraano Laura Mäkitalo
Kamariorkesteri Soli Deo Gloria kapellimestarinaan Juhani Lamminmäki

Lajityypiltään Kolme kirjettä Laestadiukselle liittyy uninäytelmän perinteeseen: se ”tapahtuu” hetkeä ennen Laestadiuksen kuolemaa, silmänräpäyksen kestävän tajuttomuuskohtauksen aikana. Läsnä on paitsi herätysjohtajan koko elämä, myös oma aikamme kolmen kirjeen kautta. Kirkko-ooppera ei etene kronologisesti, vaan temaattisesti: ensimmäisessä näytöksessä aiheena on kulttuuri, toisessa nainen ja kolmannessa lapsi.

Laestadiuksen omasta elämästä nousee esiin ennen muuta vahvoja, kauniita ja valoisia puolia: kasvitiede, rakastuminen ja hengellinen uudistuminen. Nämä kokemukset törmäytetään nykylestadiolaisuuden pimeimpiin puoliin, kun Laestadiukselle kirjoittavat naiset, jotka ovat kokeneet uskonyhteisönsä harjoittamaa kulttuurivandalismia, hengellistä väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Mitä tästä törmäyksestä syntyy? Mikä elämässä ja kuolemassa viime kädessä kantaa?

Teos on samalla kuolinmessu, requiem, erämaan profeetalle. Messun ”toimittaa” Sofia: enkeli, viestinviejä ja saattaja. Lars Levin osassa on Esa Ruuttunen. Sofian roolin laulaa Laura Mäkitalo, joka samalla antaa äänen monille naisille: äidille, tyttärelle, Brita-Kajsa -vaimolle, Lapin Marialle, sekä kolmelle nykynaiselle: Ailalle, Liisalle ja Maijalle.

Jyrki Linjama

 

Lue myös:
Laestadiuksesta kertova kirkko-ooppera kuohuttaa jo ennen kantaesitystään (YLE Uutiset 16.7.2017)

Jyrki Linjama

Jyrki Linjama (Kuva: Saara Vuorjoki)

Esa Ruuttunen
Esa Ruuttunen
(Kuva: Seppo JJ Sirkka/EASTPRESS)

Laura Mäkitalo
Laura Mäkitalo