Manfred Gräsbeck

Manfred Gräsbeck on pohjoismaiden tunnetuimpia viulisteja. Hän aloitti musiikkiopintonsa 4-vuotiaana syntymäkaupungissaan Turussa isänsä Gottfrid Gräsbeckin johdolla. Turun konservatorion kautta opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1991 ja musiikin lisensiaatiksi vuonna 2014.

Kotimaisten opintojen ohessa Gräsbeck lähti jo 14-vuotiaana ulkomaille ja opiskeli seitsemän vuoden ajan Pariisissa Christian Ferrasin yksityisoppilaana sekä vuosina 1978–81 Kiovan Tshaikovski-Konservatoriossa professori Olga Parhomenkon johdolla. Vuonna 1977 hän voitti pohjoismaisen viulukilpailun Västeråsissa, Ruotsissa, ja sen jälkeen menestystä on tullut lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, mm. Tibor Varga (Sion) ja Jean Sibelius (Helsinki).

Gräsbeck on konsertoinut ahkerasti niin orkesterisolistina kuin sooloilloin. Hän teki debyyttinsä 16-vuotiaana Århusin ja Kööpenhaminan sinfoniaorkestereiden solistina ja on urallaan ehtinyt esittää yli 70 eri viulukonserttoa, joukossa useita kantaesityksiä mm. suuren huomion saaneet Ahon, Bashmakovin ja G. Gräsbeckin konsertot. Ahon (BIS) ja Bashmakovin (Finlandia) konsertot hän on myös levyttänyt.

Gräsbeckin mittavaan muusikonuraan mahtuu myös kuoron- ja orkesterinjohtoa sekä säveltämistä. 1988–89 Svenska Kulturfonden myönsi hänelle 2-vuotisen työskentelyapurahan sävellystyötä varten, ja hänen tuotantonsa kattaa tällä hetkellä yli 100 opusta (7 sinfoniaa, 6 viulukonserttoa, kamarimusiikkia jne.).

Vuodesta 1986 Gräsbeck on esiintynyt laajalti yhdessä puolisonsa urku- ja pianotaiteilija Maija Lehtosen kanssa. He myös levyttävät aktiivisesti ja ovat viimeksi julkaisseet kokoelmat F. Kreislerin ja J. Sibeliuksen musiikkia.

Manfred Gräsbeck sai vuonna 1982 kiinnityksen Suomen Kansallisoopperan 1. konserttimestariksi.

Manfred Gräsbeck