Kehitysvammaistyö

Kirkko auttaa ja tukee kehitysvammaisia ja heidän perheitään eri elämänvaiheissa. Haluamme, että sinulla on mahdollisuus kristilliseen kasvatukseen ja elämään seurakunnassa vammastasi huolimatta.

Sinulle ja perheellesi on tarjolla monenlaista toimintaa. On säännöllisesti kokoontuvia kerhoja ja ryhmiä. Retkiä ja leirejä on tarjolla muutama vuodessa. Kirkkopyhiä vietämme yhdessä esimerkiksi joulun ja pääsiäisen yhteydessä. Hartaustilaisuuksia pidämme kouluilla, asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa.

Tuohuskynttilöitä ristinmuotoisessa puisessa kynttilänjalassa
Tuohusristi Sinapin kappelissa
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa. Uimarannalla
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa

Pidä myös mielessäsi, että Turun ja Kaarinan seurakunnat järjestävät toimintaa ja tapahtumia kaikille. Seurakunnat kertovat siitä seurakuntayhtymän omassa Lilja-lehdessä (ent. Kirkko ja Me). Se ilmestyy joka kuukauden viimeisenä torstaina. Osallistu rohkeasti oman alueesi seurakunnan toimintaan!

Jos haluat keskustella henkilökohtaisesti, ota yhteyttä tai kerro toiveesi huoltajalle tai ohjaajalle. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tule mukaan toimintaan

Musiikkikerho

Nuorille ja aikuisille tarkoitettu musiikkikerho kokoontuu joka toinen maanantai.  Kerhon musiikinohjaajana on Outi Hokka, ja mukana on myös yleisavustajia. Kerho kokoontuu Henrikin kirkon Ruususalissa, Peltolantie 2.

Vuoden 2017 syksyn kerhot: 11.9., 25.9., 9.10., 23.10., 6.11., 20.11. ja 4.12. klo 17.30–18.30

Omaishoitajien päivätreffit

Kolme kertaa syksyllä kokoontuva avoin tilaisuus. Tarkoitus on saada yhdelle koolle kotona asuvien aikuisten kehitysvammaisten omaishoitajia/vanhempia. Keskustelua, vertaistukea ja kahvittelua. Paikka: diakoniakeskus, Puutarhakatu 22. Aika: klo 12-13.30 ti 19.9., 31.10. ja 19.12.

"Kaveritärskyt"

Syksyllä viritellään käyntiin yhdessä Tärskyn kohtaamispaikan kanssa kaveritoimintaa nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille sekä vapaaehtoisille. Ajatuksena on tasavertainen henkilökohtainen kohtaaminen ns vammattoman ja erityistä tukea tarvitsevan ihmisen välillä.

Suomessa kehitysvammaiset ja vammattomat viettävät suurimman osan ajastaan omissa porukoissa ja moni saattaa kokea yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Haastetaan itsemme, vähennetään ennakkoluuloja, tehdään hvyää yhdessä sekä löydetään antoisia kaverisuhteita. Kaverisuhteessa tärkeintä on yhteiset mielenkiinnon kohteet, kaksi ihmistä tutustuu tasavertaisesti toisiinsa, myös ryhmätapaamisia, vapaaehtoisuus kaveruudessa, jossa esim. harrastuskuluihin osallistuu molemmat.

Kiinnostuitko? Tule kuulemaan lisää ke 13.9. klo 17 Tärskyyn, Läntinen Pitkäkatu. https://turunkvtuki.net/tarsky/

Retket, juhlat ja kirkkopyhät  

Lisätietoa tulee vielä alkusyksystä. Mahdollisesti teemme kirkkoretken johonkin alueemme kirkkoihin ja osallistumme yhteiseen jumalanpalvelukseen.

  • Vammaistyön järjestämä retki Mynämäelle su 10.9. katso lisäinfoa vammaistyön sivulta ilm. 1.9.
  • Vammaistyön yhteinen joulujuhla la 25.11. 14.30–16.30 Henrikin kirkolla.

Leirit 2017

  • Aikuisten kehitysvammaisten kesäleiri 3.–6.7. Sinapin leirikeskuksessa (ma–to) Leirihinta 100 €/hlö. sis. täysihoito + liinavaatepaketti. Ilmoittautumiset 30.4. mennessä. Etusijalla turkulaiset ja kaarinalaiset. Kysy leirihakemusta Tarjalta.
  • Erityistä tukea tarvitsevien lasten joululeiri la–su 9.–10.12.2017. Tiedustelut Tarjalta 040 3417 280

Ryhmä- ja vastaanottotoiminta

Toimintakeskuksissa on ryhmä- ja vastaanottotoimintaa noin kerran kuukaudessa.

Kaarinassa: Toimintakeskus Tiklissä on ryhmä keskuksen työntekijöille. Ryhmässä keskustellaan ja lauletaan eri teemoista. Lue lisää Tiklin verkkosivuilta.

Turussa: Katariinan, Orikedon, Pormestarin ja Toivolan toimintakeskuksissa on keskusteluryhmiä ja mahdollisuus henkilökohtaisiin tapaamisiin. Keskusteluajan voit varata omalta työohjaajaltasi.

Pienten ja kouluikäisten erityislasten perheet

Järjestämme keskustelumahdollisuuksia perheille tai vanhemmille aina tarpeen mukaan. Ole yhteydessä! Yhteistyökumppanimme tarjoavat erityislasten perheille:

  • Turun Seudun Omaishoitokeskus järjestää omaishoidon lapsiperheiden vertaistoimintaa.
  • Kehitysvammaisten tukiyhdistykset Turussa ja Kaarinassa http://turunkvtuki.net/ ja Kehitysvammaisten Tukiliitto tarjoavat perheille toimintaa ja antavat erityisperheitä koskevaa asiatietoa ja tukea.
  • Erityistä tukea tarvitsevien lasten joululeiri la–su 9.–10.12.2017. Tiedustelut Tarjalta 040 3417 280
  • Tulossa keväällä 2018: leiri Kaarinassa asuville omaishoidon lapsiperheille. Leiri järjestetään Kaarinan seurakunnan diakoniatyön kanssa yhteisesti. Tarkemmat tiedustelut leiristä Kaarinan seurakunnan diakoniatyöltä.

   

 

Ota yhteyttä

Tarja Muurinen
diakoniatyöntekijä